Eric Carle - A telhetetlen hernyócska

Az első könyvek között volt, amit a kisfiaim kezébe adtam. Minden kisgyerekes barátomnak ajánlom, mert megunhatatlan.
© Eric Carle
A történet röviden: Egy petéből éppcsak kibújt hernyócska beleveti magát a kulináris élvezetek közepébe, szó szerint. Először csak óvatosan, a mindenkori védőnői ajánlásnak megfelelően hétfőn egy almán, kedden két körtén, szerdán három szilván, de aztán szombaton fékevesztett dőzsölésbe kezd. Egyre többet és többet habzsol, csupa hernyópocakba nem való ételt. És igen, fontos tanulsága a könyvnek: megfájdul a hasa tőle. Ekkor már nem pincurka, és nem éhes. Bebábozódik, majd az utolsó oldalon gyönyörű pillangóként láthatjuk viszont.


© Eric Carle
Miért tartom szuper könyvnek?
Mert már az igazán picik is örömmel nézegetik a falánk kishernyó útvonalát, és nem láttam még olyan kisgyereket, aki ne próbálta volna beledugdosni az ujjait a hernyó által rágcsált lukakba.
© Eric Carle

Boldogság az első szavak kimondásának korszakában a gyümölcsök felismerése, a csodaszép színek látványa. A kicsit nagyobbaknak segít a napok sorrendjének megjegyzésében, a mennyiség fogalom kialakításában, de a legfontosabb erénye, a minden korosztály számára felfogható humor.

Eric Carle, aki a mese írója, rajzolója szerint ,, a remény az, amire oly sokan rátalálnak ebben a mesében. Úgy hiszem, a gyerekek többsége együtt érez ezzel a magára hagyott, jelentéktelen kis hernyóval, és kitörő örömmel fogadja, amikor csodaszép lepkévé alakul. A történet csupán annyit állít, hogy igen, én is fel tudok nőni, én is képes vagyok kiterjeszteni a szárnyaimat, kibontakoztatni a tehetségemet, és ki tudok repülni a világba. Olyan aggodalom ez, ami a világon minden gyereket elővesz: fel fogok-e nőni? Tudok-e majd felnőttként létezni? "
A válasz, a természet örök körforgásának biztonsága, megnyugvással tölti el a kicsiket.

Itt megnézhetitek, hogy hogyan dolgozik Eric, milyen aprólékos munkával születik meg ez a gyönyörű, színekben pompázó történet.
 

Kedvet kaptatok a kollázs technikához?
Ezzel a színezővel kipróbálhatjátok magatokat. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük a véleményed!