Lapozgató I.

Az egészen picurkák sem maradnak nézegető nélkül :), ha betévedünk egy könyvesboltba, szédítő lehet a bőség zavara, de legyünk határozottak, és válasszuk például ezeket, garantáltan nyál, rágás és tépéstűrő :)



Pici babakézbe való, puha habkönyvek, kivehető figurákkal, irtó aranyos rajzokkal (Pásztohy Panka illusztrációi). A legfontosabb szavak (elefánt, cica, vaúvaú) elsajátításában fontos alapkönyv.
Amikor a kicsiknek mesélünk, nevet adunk annak, amit lát hall, érzékel, megfog és átél. Minél hamarabb adjunk könyvet a kezükbe, alapozzuk meg az olvasás szeretetét. Könnyű dolgunk van, mert rengeteg színvonalas, tartalmas, színes vagy kontrasztos fekete-fehér tartalom érhető el.




Nagy Diána - Babageometria
Nagy Diána Babageometriája igazán különleges , az ő képeinek fontos eszköze az absztrahálás, vagyis az ábrázolt tárgyak a legegyszerűbb formákra redukálva jelennek meg. Vonalakból, néha pontokból építkező könyv, amiben nem szétdobált formák vannak, hanem vonalakból kialakuló érdekes részletek, képek.

A kicsit nagyobbaknak már jöhetnek a leporellók,  például azok, amelyeket még én is olvastam, és amiket szerencsére újra és újra kiadnak. Többségüket  Reich Károly illusztrálta, akinek a rajzai a mai napig visszaidézik a boldog ovis éveket, amikor bekuckóztam egy-egy lapozóval és a legfőbb problémám abból állt, hogy vajas, avagy lekváros kenyeret uzsonnázzak.







Az újabbak közül a következők a legkedvesebbek:


Gryllus Vilmos nemcsak énekli, írja is a verseket, ebből a kötetből a legviccesebb a borz! Kívülről fújjuk.


Fekszik a borz a barlangban,
Borzongva ásta hajnalban,
Sáros a szőre, torzonborz,
Fújtat a borzas, morcos borz:


Brr, ez az ásás borzasztó,
gömbölyű horpaszt horpasztó!
Szörnyű a lét, ha mozgalmas,
borznak a munka borzalmas!





Móra Ferenc verses ábécéje minden gyerekpolcon kötelező darab, a régi zöld kiadást is szerettem, szerintem mindenkinél ott lapult az Ablakzsiráf. és a Gőgös gúnár között, de a kiadó újrarajzoltatta Pásztohy Pankával, és szuper jól sikerült.






A legkisebbem emiatt a könyv miatt kapta a nevét, és minő véletlen, az egyik kedvenc estimeséje.
Barni egy vicces kis mosómedve bocs, nem mellesleg világcsavargó.







A következő bejegyzésben  sorozatokról fogok írni. Maszatról, Tölgyerdő lakóiról, Pippről és Polliról. 
Éljen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük a véleményed!