Otfried Preußler - Torzonborz, a rabló

"Szép május, jöjj, hogy ébreszd a fáknak ágait" 
Nagymama különleges kávédarálója muzsikált ilyen gyönyörűen, míg tekerték a kurbliját, születésnapjára kapta, unokájától-Paprika Jancsitól. Mióta megkapta kétszer több kávét ivott, mint korábban, annyira szeretett darálni. Ezen a szép napon is, már másodszor töltötte meg  és éppen folytatni akarta a munkát...
Mikor is egy durva hang riasztotta fel az álmodozásból.
-Ide azzal a holmival!

Így kezdődik Torzonborz a héttőrös rabló története. Mert sajnos, kedves olvasó gyerekek, ez a szakállas zsivány, elrabolja a különleges kávédarálót. Paprika Jancsi és Vitéz László, az unokák, mindent megtesznek azért, hogy visszaszerezzék, hősiesen  csetlenek-botlanak, fejfedőt cserélve álcázzák magukat, Jancsi krumplit hámoz a hatalmas varázsló Petróniusz Pókuszhókusz, Hókuszpókusz, Reptóniusz Lótuszmókusz, ööö, én is mindig elrontom...Reptóniusz Rókusmókus... áh, hagyjuk... szóval-szolgálatában. Lackó pedig cipőt pucol Borzontorz barlangjában.
Nos nem így képzelték a gaz lator kézre kerítését, és nem akarom az egész sztorit elspoilerezni, de annyit elárulok, hogy lesz több szökés, tubák, fontoskodó főtörzsőrmester, krokodil, elvarázsolt tündér, és a végén, a végén lesz szilváslepény.
Olvasás közben annyit, de annyit nevettünk, hogy az elalvásból nem lett semmi. Hanem még egy fejezet. Meg még egy.Szerencsére három kötetnyi a mese, így sokáig élvezhettük a vicces társaság kalandjait. (Torzonborz újabb gaztettei, Torzonborz megjavul)


A történet nem mai, 50 éves elmúlt, de a fordításnak (Nádori Lídia)-is- köszönhetően hihetetlenül gördülékeny a szöveg, szórakoztató volt felolvasni. Óh,  és az illusztrációról még nem is írtam. Az eredetileg fekete fehér rajzokat (Franz Josef Tripp) a kiadó kiszíneztette, (Mathias Weber) abszolút friss lett az eredmény, a képeket sokáig lehet nézegetni,és randamód  röhögcsélni a méretes orrokon.

És akkor még egy idézet, csak a hangulat miatt :)

"- Visszakapom az én gyönyörűséges kávédarálómat? - sopánkodott Nagymama, mikor az őrmester végre befejezte a jegyzetelést, és becsukta a noteszét.
- Magától értetődik – bólintott Üstöllési.
- Na de mikor?
- Hát, azt már nehéz megmondani. Először is el kell kapnunk Torzonborz uraságot. Jelenleg azonban sajnos még azt sem tudjuk, hol rejtőzik. Nagyon ravasz bűnözővel állunk szemben! Két és fél éve az orránál fogva vezeti a rendőri szerveket. De egy szép napon őt is utoléri a végzet! És bízunk a lakosság hathatós együttműködésében."

Hát nem imádni való?!

OLVASSÁTOK EL! JÓ LESZ!



Otfried Preußler - Torzonborz a rabló
KOLIBRI 2013

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük a véleményed!