Adamik Zsolt - Hanga Réka - Bibedombi Szörnyhatározó

Ez egy rémes enciklopédia. Egy tudós mű. Szörnyű jól megírva. Hát ki ne imádná, amikor ilyenek vannak benne, hogy:

"TESSÉK FÉLNI NYUGODTAN!

Például ilyen cetlik vannak kitűzve a Városháza előtti hirdetőtáblára.
Meg hirdetések szerteszét Avaroson, a kilencujjú trafikos kioszkja elé is:

TESSÉK MINDENKINEK MEGISMERNI 
A SZÖRNYEIT!
KÖSZÖNNI TESSENEK NEKIK,
AZTÁN HAZA LEHET MENNI VACSIZNI!

Avaroson tehát már mindenki megtanulta (pici, sovány, birsalmász, nagy galamb, kencés, alacsony gyárkémény): a szörnyek azért vannak, hogy lássuk, mitől félünk.
Épp ezért nem is nagyon fél senki.
Érdekes."

Bibedomb a város fölé emelkedik, magassága: jó nagy.
Ketten laknak a tetején: Kisujj néni és Talicska bácsi.
Meg még az erdő, annak lakói, medve, róka, nyúl, Meg a szörnyek...
Ha a szörnyek ordítoznak, ijesztgetik a városlakókat, Talicska bácsi odamegy, és rendet rak. Talicska bácsi a bibedombi szörnycsősz.

© Hanga Réka

Nno, de lássuk, mit találunk, ha vesszük a bátorságot és továbblapozunk. Elmondom. Szörnyeket. Ábécé sorrendben. Búmanót, aki szöszt eszik az ágy alatt, Csipakobrát, az álmosság monstrumot, -láthatnánk-, de elment bandázni Vérzsiráfhoz, Didergő Dudalúdot, Gépsárkányt, aki egy rozoga mosógépben lakik, Lufipuszilót, aki kiharapja a lufikat, Méregért, aki egy nagy buflák, a Porcicamaffiát, akik túszul ejtették a partvist. Puszkaszipka Szurtörpét, Szószippantó Betütit, a Gurgulázó Metálmajmokról sajnos nem maradt elég adat, pedig rájuk nagyon kíváncsi vagyok.
Mint minden lexikonban,a szörnyek lényeges jellemzői, úgymint, előfordulás, élőhely, megjelenés, életmód, viselkedés, és hang bemutatása, precízen,  az alapos szemléltetés érdekében természetesen sok-sok ábra, fénykép,botanikai rajz, feliratos falvédő, száloptikával rögzített dagerrotípia,illetve középkori kódexek szemelvényei segítségével elégítik ki, a kedves érdeklődők tudásszomját.


© Hanga Réka
Irtó vicces, nagyszerű olvasmány, szuper képekkel. Ahogy betűről-betűre haladunk, megismerjük a bibedombi szörnyeket,  ráeszmélünk a bennünk/velünk élő szörnyekkel való viszonyunkra. 
Meg kell tanulunk szembe nézni velük, azért, hogy többé már ne kelljen félnünk semmitől.

Adamik Zsolt és Hanga Réka szörnyhatározója a 2013 Aranyvackor mesepályázatán 2. helyezést, illetve a Cerkabella kiadó különdíját nyerte.


Adamik Zsolt - Hanga Réka
BIBEDOMBI SZÖRNYHATÁROZÓ
Cerkabella Könyvkiadó 2014

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük a véleményed!