Satoe Tone - Pipo utazása

A legjobban várt kiadvány, visszaszámoltunk Marcival, és földöntúli boldogság volt, amikor végre a kezünkbe vehettük Satoe Tone csodaszép könyvét. Az egyik leggyönyörűbb képeskönyvet, ami valaha a kezembe került.

©Satoe Tone


A szöveg, szándékosan szűkre szabott, mondhatni elhanyagolható, a festmények mesélnek, egy belső utazást, amit a főszereplő él meg. Ebben a történetben "Pipó, a béka szomorú volt. Egy ideje nem voltak álmai. Amikor nem tudott elaludni, bárányokat számolt. Egy alkalommal, amikor számlálgatta őket, megszólította egy egészen kicsi bárány, aki épp az álmok birodalmába igyekezett…", a hátára ülteti az álmatlan kis békát, és elindulnak együtt, álomról-álomra, évszakról-évszakra,  egyszer csak.... a decemberi hópelyhek sűrűjében..... a bárányka lemarad, elveszik a fehérségben.
 Pipó egyedül bandukol tovább... ,de ne aggódjatok, elárulok egy titkot...pszt... egymásra találnak az út végén, jutalmuk az örök barátság boldogsága.

Ez nem olyan könyv, amit este felcsapunk, olvasunk belőle egy részletet, aztán alvás. Nem. Ez egy délutáni, takaró alatt kucorgó, ráérősen merengős, hosszan elidőzős, csendesen nézegetős képeskönyv. Ami alkalmat ad arra, hogy beszélgessünk a színek kifejező erejéről, milyen hangulatot érzékeltet  a tenger mélykéksége, az aranysárga búzamező, a jégfehér januári hócsipkefüggöny, a pirosan harsogó pipacsok. Arra, hogy lám, milyen egyszerű  képek erejével/segítségével mesélni.
S ne lepődjünk meg, ha gyerekünknek kedve szottyan ezek után festeni. Rögvest.

©Satoe Tone

©Satoe Tone


A legrangosabb gyermekkönyves fesztivál, a Bolognai Nemzetközi Könyvvásár zsűrije Pipó utazását 2013-ban fődíjjal jutalmazta.

Kedves aktualitása is van ennek a bejegyzésemnek, mégpedig Tadammmmm!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
November 7-én a művésznő eredeti képeiből nyílik kiállítás
SATOE TONE, AKI LEPKEUJJAKKAL RAJZOL MESÉT címmel Biatorbágyon, majd Budapesten. A tárlaton az alkotó eredeti műalkotásait láthatjuk, melyek nemcsak szemet gyönyörködtetőek, de elgondolkodtató, személyesen „továbbírásra" inspiráló üzeneteket közvetítenek. Itt tartózkodása alatt, tart majd workshopokat illusztrátoroknak és gyerekeknek is, amelyek pontos helyszínéről és időpontjairól hamarosan írok.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lepkeujjakkal rajzol mesét, érdemes megnézni :)

                                      

Satoe Tone -Pipó utazása
Kisgombos kiadó 2014

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük a véleményed!